Το δημογραφικό πρόβλημα σε απόσταση μόλις 146 χιλιομέτρων από την Αθήνα

2025-01-24
Ο Δήμαρχος Λοκρών, μίλησε στο in.gr για το σοβαρό πρόβλημα της υπογεννητικότητας στο Δήμο και τους κινδύνους που συνεπάγονται για την περιοχή.

Η δημογραφική «αιμοραγία» πλήττει βάναυσα τους ελληνικούς περιφερειακούς δήμους της Ελλάδας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα μιας κατάστασης που εμφανίζεται ως μη αναστρέψιμη αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα ρεαλιστικά και πλήρως εφαρμόσιμα, δεν θα ήταν υπερβολή αν υποθέταμε ότι σε βάθος χρόνου ποσοστό άνω του 80% του πληθυσμού της χώρας θα κατοικεί σε 5-6 αστικά κέντρα της χώρας.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Δήμος Λοκρών. Ο Δήμαρχος Λοκρών, Θανάσης Ζεκεντές, αποτύπωσε αποκλειστικά στο in την κατάσταση που επικρατεί σχετικά με το δημογραφικό ζήτημα δηλώντας αυτό που όλοι φοβόμασταν. «Το φυσικό ισοζύγιο του Δήμου για την πενταετία 2020-2024 είναι αρνητικό. Κατά την ίδια περίοδο καταγράφηκαν 845 γεννήσεις και 1.523 θάνατοι, με τις γεννήσεις να αντιπροσωπεύουν μόλις το 55,5% των θανάτων» λέει στο in και προσθέτει αναλυτικά:

«Η ελληνική ύπαιθρος βρίσκεται αντιμέτωπη με σοβαρές προκλήσεις δημογραφικής γήρανσης και υπογεννητικότητας, οι οποίες επιδεινώνουν την οικονομική υστέρηση και ενισχύουν τα κύματα εσωτερικής και εξωτερικής μετανάστευσης. Η έλλειψη θέσεων εργασίας στην επαρχία, η αύξηση της μέσης ηλικίας γάμου και απόκτησης του πρώτου παιδιού, καθώς και οι περιορισμένες δημόσιες επενδύσεις είναι καθοριστικοί παράγοντες για τη συρρίκνωση του πληθυσμού. Αυτά τα προβλήματα απαιτούν στοχευμένες πολιτικές που θα στηρίξουν τη βιωσιμότητα της υπαίθρου και των κατοίκων της».

Ο Δήμαρχος Λοκρών επιχειρεί να αποτυπώσει με στατιστικά δεδομένα την κατάσταση και να σημάνει συναγερμό για το μέλλον: «Ο Δήμος Λοκρών, που βρίσκεται στο κέντρο της Ελλάδας με έδρα την Αταλάντη, καταγράφει μόνιμο πληθυσμό 17.788 κατοίκων σύμφωνα με την απογραφή του 2021 της ΕΛΣΤΑΤ. Ο αριθμός αυτός αντιπροσωπεύει μείωση κατά 9,35% σε σχέση με την απογραφή του 2011, όταν ο πληθυσμός ανερχόταν σε 19.623 κατοίκους. Η δημογραφική συρρίκνωση στον Δήμο Λοκρών είναι μέρος μιας ευρύτερης τάσης που παρατηρείται στον Νομό Φθιώτιδας (-12,9%), στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (-7,1%) και σε ολόκληρη τη χώρα (-3,5%).

Το φυσικό ισοζύγιο του Δήμου για την πενταετία 2020-2024 είναι αρνητικό. Κατά την ίδια περίοδο καταγράφηκαν 845 γεννήσεις και 1.523 θάνατοι, με τις γεννήσεις να αντιπροσωπεύουν μόλις το 55,5% των θανάτων. Αυτό αντιστοιχεί σε μείωση του πληθυσμού κατά 678 άτομα ή 3,8% του μόνιμου πληθυσμού του 2021».

Σύμφωνα με τον Δήμαρχο Θανάση Ζεκεντέ υπάρχουν συγκεκριμένες αιτίες για την δημογραφική συρρίκνωση του Δήμου Λοκρών αλλά και πολλαπλές προκλήσεις.
Σύμφωνα λοιπόν με τον έμπειρο αυτοδιοικητικό «η μείωση του πληθυσμού στον Δήμο Λοκρών οφείλεται σε πολλούς παράγοντες:

  • Οικονομική Υστέρηση: Η αύξηση του κόστους παραγωγής και η λειψυδρία στον πρωτογενή τομέα, και το κλείσιμο του εργοστασίου της ΛΑΡΚΟ έχουν επηρεάσει αρνητικά την τοπική οικονομία.
  • Περιορισμένη Τουριστική Περίοδος: Ο τουρισμός, που θα μπορούσε να λειτουργήσει ως μοχλός ανάπτυξης, παραμένει περιορισμένος χρονικά.
  • Ελλείψεις σε Υποδομές και Υπηρεσίες: Η αποψίλωση της επαρχίας από υπηρεσίες και δομές έχει αναγκάσει πολλούς κατοίκους να μετακινηθούν προς αστικά κέντρα».

Ο Θανάσης Ζεκεντές υποστηρίζει ότι πρέπει να ληφθούν κάποιες αναγκαίες πολιτικές παρεμβάσεις, όπως ακολουθούν:

«Για την αναστροφή της αρνητικής δημογραφικής τάσης, απαιτείται:

  • Ενίσχυση της Οικονομίας: Δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις για τη δημιουργία μόνιμων θέσεων εργασίας. Ειδικότερα, επενδύσεις στον πρωτογενή τομέα, την αγροτική επιχειρηματικότητα και τον αγροτουρισμό.
  • Στήριξη Οικογενειών: Παροχή κινήτρων για νέες οικογένειες, όπως επιδοτήσεις στέγασης, φορολογικές ελαφρύνσεις και βελτίωση των κοινωνικών δομών.
  • Ανάπτυξη Υποδομών: Αναβάθμιση σχολείων, παιδικών σταθμών και υγειονομικών υπηρεσιών για να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής.
  • Ενίσχυση του Τουρισμού: Δράσεις για την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και την προώθηση εναλλακτικών μορφών τουρισμού.

«Η δημογραφική γήρανση και η υπογεννητικότητα αποτελούν σοβαρή απειλή για το μέλλον της ελληνικής υπαίθρου και του Δήμου Λοκρών. Είναι απαραίτητη η έγκαιρη λήψη αποφάσεων και η εφαρμογή στοχευμένων πολιτικών που θα συγκρατήσουν τον πληθυσμό και θα ενισχύσουν την τοπική οικονομία. Ο Δήμος Λοκρών δεσμεύεται να πρωτοστατήσει στις προσπάθειες για τη βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής, καλώντας σε συνεργασία την τοπική κοινωνία, τον ιδιωτικό τομέα και την κεντρική κυβέρνηση, η οποία πρέπει να αλλάξει το μείγμα της χρηματοδότησης με έμφαση σε στοχευμένες δράσεις για την αντίστροφη του αρνητικού δημογραφικού ισοζυγίου» δήλωσε αποκλειστικά στο in ο Δήμαρχος Λοκρών, Θανάσης Ζεκεντές που φανερώνει την δική διάθεση να παλέψει κόντρα στην ροή της δημογραφικής γήρανσης, επιχειρώντας να διασώσει ότι διασώζεται αναφορικά με την δυνητικά ερημοποιημένη ελληνική περιφέρεια.

Να επισημάνουμε ότι ο Δήμος Λοκρών, δεν είναι δήμος δυσπρόσιτος, απομονωμένος, ορεινός ή νησιωτικός. Είναι ένας πανέμορφος σε φυσικό τοπίο και ανθρώπους Δήμος που απέχει μόλις 146 χιλιόμετρα μόλις από την Αθήνα. Αν λοιπόν το δημογραφικό αποτελεί «πληγή»για έναν χερσαίο δήμο της χώρας, μια «ευθεία» από την πρωτεύουσα της, αντιλαμβανόμαστε άπαντες τι πρόκειται να συμβεί ή ήδη συμβαίνει στους μειονεκτικούς δήμους της χώρας, από πλευράς γεωγραφικού αναγλύφου, αποστάσεων, θαλασσίων προσβάσεων.

Πηγή    https://www.in.gr/2025/01/24/politics/aftodioikisi/o-dimografikos-efialtis-se-apostasi-molis-146-xiliometron-apo-tin-athina/?fbclid=IwY2xjawIAV4JleHRuA2FlbQIxMQABHeofdskFha3YXwMhE1SkK-raEUVwI5OOCuoJGwcUFPl6renhchnSlk1PXA_aem_cGZK__yXThGSACuVB8NnDQ