Ο Μητσοτάκης που «πιέζεται» και η Αντιπολίτευση «ψάχνεται»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την τριήμερη συζήτηση στη Βουλή χρειάστηκε κάποιες φορές να πετάξει τη μπάλα στην εξέδρα προκειμένου να αντιμετωπίσει την πίεση των αντιπάλων του. Η μπάλα είναι ξανά στην περιοχή του. Τα βλέμματα στρέφονται στις κινήσεις που θα κάνει για να βγάλει την κυβέρνηση στο μέτωπο.
Ο Μητσοτάκης και το χαρτί της πολιτικής σταθερότητας
Το ζήτημα για τον Πρωθυπουργό δεν ήταν το πώς θα αντιμετωπίσει την πρόταση δυσπιστίας των τεσσάρων κομμάτων της αντιπολίτευσης, της συμμαχίας των προθύμων όπως τα αποκάλεσε. Δεν έβγαλε κάποιο άσο από το μανίκι ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συζήτηση στη Βουλή. Η στάση του ήταν η προβλεπόμενη. Επέλεξε να απαντήσει σε αυστηρό ύφος στις αιτιάσεις που δέχεται η κυβέρνηση και ο ίδιος προσωπικά για τη «συγκάλυψη» στην τραγωδία των Τεμπών και επιστράτευσε και πάλι το χαρτί της πολιτικής σταθερότητας. Απέναντι στην κυβέρνηση του και στον ίδιο η εναλλακτική που υπάρχει είναι αυτή της συμμαχίας ΠΑΣΟΚ με τον ΣΥΡΙΖΑ και τις διασπάσεις του, τη Νέα Αριστερά και την Πλεύση Ελευθερίας. Το 2027 όταν, όπως είπε, γίνουν οι εκλογές ο κόσμος μπορεί να διαλέξει και να πάρει.
Η πρόταση δυσπιστίας και η δυσπιστία στην κοινωνία
Η πρόταση δυσπιστίας στη Βουλή ήταν ένα μικρό εμπόδιο για τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Η δυσπιστία που έχει διαμορφωθεί στην κοινωνία είναι το μεγάλο πρόβλημα για τον Πρωθυπουργό. Η κυβέρνηση, δεν μοιάζει «απονομιμοποιημένη», όπως την χαρακτηρίζει η αντιπολίτευση, έχει πολιτικό κεφάλαιο να ξοδέψει. Αλλά είναι μια κυβέρνηση υπό πίεση, αντιμέτωπη με ένα σοβαρό εμπόδιο, το κλίμα δυσπιστίας που έχει διαμορφωθεί στην κοινωνία. Δημιουργήθηκε το κλίμα αυτό από την πρόσθεση των λαθών που έγιναν στην αρχή της τραγωδίας, της ολιγωρίας που φάνηκε να υπάρχει στη συνέχεια και της κάκιστης πολιτικής και επικοινωνιακής διαχείρισης των μεγάλων κινητοποιήσεων των πολιτών που έφεραν αμηχανία και εκνευρισμό στο Μέγαρο Μαξίμου.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης καλείται να δώσει το σύνθημα της κυβερνητικής ανάταξης σε ένα δύσκολο πολιτικό περιβάλλον. Η φθορά της κυβέρνησης και του ίδιου προσωπικά είναι αναμφίβολη, καταγράφεται στην πρώτη σειρά των δημοσκοπήσεων μετά τις πρόσφατες εξελίξεις. Για πρώτη φορά, επίσης, οι πολίτες, στην πλειοψηφία τους, δεν έχουν θέμα με την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Και η Νέα Δημοκρατία, σε αυτή τη φάση, δείχνει να ξεμακραίνει παρά να πλησιάζει τον πήχη της αυτοδυναμίας, του εκλογικού της στόχου.
Τα σενάρια για κυβερνητικό ανασχηματισμό
Σε αυτή τη φάση τα σενάρια για τις κινήσεις Μητσοτάκη αφορούν τον επικείμενο ανασχηματισμό. Το χρόνο εκδήλωσης του, αν θα γίνει πριν ή μετά την ορκωμοσία του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας. Και πόσοι από τους αμετακίνητους θα μετακινηθούν. Μπορεί να αλλάξει τη φορά των πολιτικών πραγμάτων ένας ανασχηματισμός; Η εμπειρία από την διακυβέρνηση Μητσοτάκη είναι ότι το ανακάτεμα της κυβερνητικής τράπουλας ήταν ήπιο και δεν έκρυβε εκπλήξεις. Τι μπορεί να αλλάξει τώρα με δεδομένη την κατάσταση που υπάρχει στον πάγκο της ομάδας και τις ισορροπίες που, σχεδόν πάντα, κρατούνται;
Η Αντιπολίτευση ενισχύει το αφήγημα Μητσοτάκη
Παρά την προσπάθεια να βγουν στην αντεπίθεση η κατάσταση που υπάρχει στα κόμματα της αντιπολίτευσης, μοιάζει να ενισχύει περισσότερο το αφήγημα της κυβέρνησης (δεν υπάρχει εναλλακτική) παρά το δικό τους (υπάρχει). Παρά την κοινή πρόταση δυσπιστίας από τις τοποθετήσεις των αρχηγών τους, φαίνεται ότι έχουν χαράξει διαφορετικές στρατηγικές στην προσπάθεια «να φύγει ο Μητσοτάκης». Και απαντούν με διαφορετικό τρόπο στο ερώτημα «μετά τον Μητσοτάκη, τι;»
Οι αποστάσεις Ανδρουλάκη
Ο Νίκος Ανδρουλάκης θέλει να κρατήσει σαφείς αποστάσεις από τα σενάρια λαϊκών μετώπων και συνεργασιών με τον ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα κόμματα της αριστεράς. Τον δυσκολεύουν, εκτός των άλλων, στη μάχη με τη ΝΔ για τους ψηφοφόρος του κέντρου και προκαλούν ενόχληση και σε ένα τμήμα της βάσης του ΠαΣοΚ που δεν έχει, ακόμα, λύσει τις διαφορές του με τον ΣΥΡΙΖΑ. Η απάντηση του κ. Ανδρουλάκη στο ερώτημα «μετά τον Μητσοτάκη, τι;» είναι το αυτόνομο ΠαΣοΚ. Αυτή ήταν η τοποθέτηση του κ. Ανδρουλάκη που δεν είπε ούτε λέξη για συνεργασίες. Αυτή η στρατηγική, της αυτόνομης πορείας, έχει τη σύμφωνη γνώμη της μεγάλης πλειοψηφίας των στελεχών του ΠαΣοΚ. Έχει, όμως, να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα των αριθμών. Η Χαριλάου Τρικούπη βλέπει τα ποσοστά της καθηλωμένα. Καθηλωμένα ποσοστά και ισχυρή εναλλακτική λύση διακυβέρνησης δεν πάνε μαζί.
Σχήμα «ομπρέλα»
Ο Σωκράτης Φάμελλος και ο Αλέξης Χαρίτσης προκρίνουν την άποψη ότι μετά τον Κυριάκο Μητσοτάκη θα πρέπει να έλθει μια προοδευτική κυβέρνηση. Αυτό, με βάση τον εκλογικό νόμο σημαίνει ότι ένα από τα κόμματα που θα συμμετάσχουν στην προοδευτική κυβέρνηση θα έλθει πρώτο. Εκτός και αν στην πορεία προς τις εκλογές δημιουργηθεί ένα σχήμα ομπρέλα που θα στεγάσει κόμματα που έχουν συνάψει μια προγραμματική συμφωνία. Ένα μοντέλο ΚΙΝΑΛ δεν είναι κάτι που δε συζητείται. Αλλά η κουβέντα αφορά σενάρια της συνεργασίας του ΣΥΡΙΖΑ με τη Νέα Αριστερά, τίποτα περισσότερο.
Καθοριστικοί για την Κυβέρνηση οι δύο επόμενοι μήνες
Έμπειρα στελέχη εκτιμούν ότι η επόμενη περίοδος δε θα κρύβει ραγδαίες εξελίξεις. Εκτιμούν ότι, πράγματι, ο Πρωθυπουργός έχει ως πρώτη επιλογή, να στήσει κάλπες όσο πιο κοντά στο τέλος της τετραετίας. Θεωρούν όμως ότι η περίοδος των δύο επόμενων μηνών θα είναι καθοριστική για την κυβέρνηση και την προσπάθεια της, να αναστρέψει το δύσκολο πολιτικό κλίμα. Αν τα καταφέρει, όπως λέγεται, καλώς. Αν δεν τα καταφέρει πάλι καλώς. Στη δημοκρατία, το είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δεν υπάρχουν αδιέξοδα.
Πηγή https://www.tovima.gr/2025/03/08/politics/o-mitsotakis-pou-piezetai-kai-i-antipoliteysi-psaxnetai/