Ήπια ανοδικές τάσεις στις τιμές ελαιολάδου, στα περσινά αποθέματα ποντάρουν πλέον οι παραγωγοί
Το φαινόμενο να μη διαθέτουν οι ελαιοπαραγωγοί στην αγορά τυχόν περσινά αποθέματα έξτρα παρθένου ελαιολάδου που διατηρούν, προσβλέποντας σε υψηλότερες τιμές στο μέλλον παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες, καθώς το περσινό προϊόν υπερέχει ποιοτικά του φετινού, παρά την «παλαιότητά» του. Κατά τα άλλα, όπως είχε γράψει έγκαιρα ο ΑγροΤύπος, η βροχή, που τελικά ήρθε τις προηγούμενες ημέρες, ξεμπλόκαρε έως ένα βαθμό την αγορά, με τις τιμές, να καταγράφουν ήπια ανοδικές τάσεις.
Η αγορά έφερε τώρα τις τιμές για το φετινό προϊόν πέριξ των 2,80 - 3,00 το κιλό, ανάλογα την περιοχή και τη ζήτηση. Η συγκομιδή προχωρά με προβλήματα, λόγω της έντονης παρουσίας του δάκου, του γλοιοσπόριου και των «ανωμαλιών» από την ξηρασία, που έκαναν τον καρπό, ευάλωτο στην καρπόπτωση. Παράλληλα, υπάρχουν πληροφορίες ότι αρκετοί παραγωγοί ανακατεύουν τα ελαιόλαδα (περσινό και φετινό), σε μια προσπάθεια να φτιάξουν τα χαρακτηριστικά του.
Λακωνία
Με χαμηλούς ρυθμούς προχωρά η ελαιοποίηση στο νομό Λακωνίας, εξαιτίας των προβλημάτων από το δάκο και την ξηρασία. Όπως μας ανέφερε ο διευθυντής του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μολάων-Πακίων «οι τιμές όσον αφορά στο νομό Λακωνίας κυμαίνονται για το προϊόν Αθηνοελιάς-Κορεωνέικης στα επίπεδα των 3,90-4,10 ευρώ το κιλό και μέχρι 0,37 οξύτητες».
Κρήτη
Αρχίζει και βελτιώνεται η κατάσταση με τις ποιότητες, όσο προχωρά η διαδικασία της ελαιοποίησης, λέει μιλώντας στον ΑγροΤύπο, το Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΑΣ Ηρακλείου, κ. Μιχάλης Καμπιτάκης. Σύμφωνα με τον ίδιο «η ζήτηση για τα έλαιολαδα με οξύτητα έως πέντε γραμμές είναι πολύ μεγάλη». Όσον αφορά στις τιμές του ελαιολάδου στο Ηράκλειο, τα ελαιόλαδα αυτής της ποιότητας, πληρώνονται έως και 2,80 ευρώ το κιλό, ενώ διακρίνεται μια ανοδική τάση τις τελευταίες ημέρες. Οι τιμές μάλιστα στο νησί, λένε οι πληροφορίες, έφτασαν και τα 3 ευρώ το κιλό.
«Τα καλά έξτρα παρθένα, με οξύτητες από 0,3 έως 0,5 πιάνουν 2,80 - 2,90 ευρώ το κιλό. Το λιομάζωμα έχει ξεκινήσει από όλους τους παραγωγούς και συνεχίζεται», μας είπε ο Γιάννης Παπαδομανωλάκης, ελαιοπαραγωγός - τυποποιητής ελαιολάδου, με έδρα στα Χανιά.
Δυτική Ελλάδα
Στην Αιτωλοακαρνανία, το ελαιομάζωμα προχωρά με προβλήματα, λόγω των δακοπροσβολών και της παρατεταμένης ξηρασίας που χτύπησε την περιοχή. Οι τιμές ανά ελαιουργείο ποικίλουν, με τη μεγάλη πλειοψηφία να πληρώνει τιμές περί τα 2,80 - 3 ευρώ το κιλό στον παραγωγό.
Στον ίδιο νομό, να σημειωθεί, ότι μεγάλα προβλήματα με το δάκο παρατηρούνται κυρίως στην περιοχή της Ναυπακτίας, όπου δεν έγιναν καθόλου δολωματικοί ψεκασμοί, με αποτέλεσμα, οι παραγωγοί να διαπιστώνουν σήμερα, πως η παραγωγή καταστράφηκε ολοσχερώς.
Στο Αίγιο εξάλλου οι τιμές παίζουν στα επίπεδα των 2,80 - 2,90 ευρώ το κιλό, όπως μας είπαν παραγωγοί της περιοχής.
Εν τω μεταξύ, ένα πλαίσιο προτάσεων για τη στήριξη των ελαιοπαραγωγών της Δυτικής Ελλάδος κατάθεσε ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου το απόγευμα της Πέμπτης.
Όπως ανέφερε ο ίδιος, σε επικοινωνία που είχε με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Σταύρο Αραχωβίτη, έγινε γνωστό πως το ΥπΑΑΤ αποδέχεται την εκτεταμένη ζημιά που έχει γίνει στην ελαιοπαραγωγή. Δεν προβλέπεται, όμως, από τους κανονισμούς του ΕΛΓΑ, αποζημίωση. Ειδικότερα ο Υπουργός ενημέρωσε τον Περιφερειάρχη ότι πρόκειται να υποβληθεί αίτημα προς την Ευρωπαϊκή Ένωση για έκτακτη οικονομική ενίσχυση των πληγέντων ελαιοπαραγωγών.
Στις προτάσεις που κατέθεσε ο κ. Κατσιφάρας για τη στήριξη της ελαιοκαλλιέργειας, οι οποίες και εγκρίθηκαν από το Σώμα ξεχωρίζει το αίτημα ένταξης των ζημιών από το δάκο και το γλοιοσπόριο στον Κανονισμό του ΕΛΓΑ.
Χαλκιδική
Καλύτερα είναι τα πράγματα στη Βόρεια Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Χαλκιδική. Ειδικότερα, όπως μας εξήγησε ο Βαγγέλης Μισαηλίδης, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Σημάντρων «οι παραγωγοί μαζεύουν χωρίς διακοπές, καθώς δεν είχαμε θέματα με το δάκο. Η ποιότητα είναι σε πολύ καλά επίπεδα. Αν βρέξει κιόλας τις επόμενες ημέρες, όλα θα πάνε πολύ καλά εκτιμώ».
Χίος
Ελαιόλαδο σε άλλες περιοχές της χώρας αναμένεται να αναζητήσουν και μάλιστα σύντομα οι Χιώτες, καθώς η κατάσταση στο νησί διαμορφώνεται φέτος, δραματική, όσον αφορά στην ελαιοπαραγωγή. Η ποσότητα που αναμένεται, εκτιμάται μειωμένη κατά 80%, λόγω κυρίως των πολλών προσβολών από το δάκο, αλλά και το γλοιοσπόριο. Σημειωτέον, ότι τα περσινά αποθέματα στο νησί έχουν μηδενιστεί.
Όπως αναφέρει μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Κοίλης Ραφαήλ, ιδιοκτήτης του ομώνυμου Βιολογικού Ελαιοτριβείου «στο νησί μας υπάρχουν ελαιώνες, αλλά ένα πολύ μικρό ποσοστό εξ αυτών είναι φροντισμένοι και παραγωγικοί. Σε μια καλή χρονιά, όπως η περσινή για παράδειγμα, στο νησί μας παράγονται περίπου 4.000 τόνοι ελαιόκαρπου, όπερ σημαίνει ότι η παραγωγή σε ελαιόλαδο σε μια τέτοια χρονιά κυμαίνεται μεταξύ 800 και 1.000 τόνων περίπου».
Σύμφωνα με τον κ. Κοίλη Ραφαήλ «η φετινή χρονιά είναι σαφώς ελλειματική για το ελαιόλαδο στο νησί μας καθώς υπάρχει μεγάλη μείωση λόγω του δάκου και του γλοιοσπόριου».
«Αξίζει ν' αναφέρω ότι δουλέψαμε πολύ λίγες ημέρες το λιοτρίβι, καθώς δεν υπάρχει παραγωγή και εκτιμώ ότι αν ανοίξουμε πάλι, αυτό θα είναι για μια-δυο ημέρες».
Σύμφωνα με μια πρώτη εικόνα η παραγωγή ελαιολάδου στην Χίο αναμένεται μειωμένη κατά 80% τουλάχιστον, με αποτέλεσμα τα νοικοκυριά και οι επαγγελματίες, να στρέφονται σε άλλες περιοχές, για να εξασφαλίσουν το ελαιόλαδο της χρονιάς.
Πηγή agrotypos.gr