Η ελευθερία του Τύπου και οι υποκλοπές

2025-02-20

Το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με πολλές αποφάσεις του έχει θέσει τα όρια για την ελευθερία του Τύπου, δικαιολογώντας ακόμα και την πολύ σκληρή κριτική σε πολιτικά και δημόσια πρόσωπα, όταν λόγοι γενικότερου δημοσίου ενδιαφέροντος το επιβάλλουν. 

Οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου έχουν χαράξει κόκκινες γραμμές για την ελευθερία άσκησης σκληρής κριτικής από τα Μέσα Ενημέρωσης αλλά και για τις αγωγές SLAP, όπως λέγονται, αυτές δηλαδή που στοχεύουν στη φίμωση του Τύπου και την επιβολή καθεστώτος λογοκρισίας, σε περιπτώσεις έντονων επικρίσεων που δέχονται πολικά και δημόσια πρόσωπα.

Στη γραμμή του Δικαστηρίου του Στρασβούργου (έτσι είναι γνωστό ΕΔΔΑ) κινήθηκε πρόσφατα και απόφαση ελληνικού δικαστηρίου (που εκδίκασε αγωγή του Γρηγόρη Δημητριάδη κατά των Reporter United σχετικά με αποκαλύψεις τους για τις υποκλοπές) δημιουργώντας δίχτυ προστασίας για την ελευθερία του Τύπου και την άσκηση, ακόμα και σκληρής κριτικής σε δημόσια πρόσωπα.

Με αυτά τα δεδομένα, προκαλούν τουλάχιστον έκπληξη αποφάσεις του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου που καταδίκασαν το Mega, για ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού, σχετικά με τις υποκλοπές, που είχαν προκαλέσει σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση, σωρεία επικρίσεων και από συνταγματολόγους και νομικούς, καθώς σχετίζονταν με το κράτος δικαίου, τη λειτουργία ανεξάρτητων αρχών και βασικών στοιχείων του δημοκρατικού πολιτεύματος.

Οι αποφάσεις του ΕΡΣ με οριακή πλειοψηφία (μίας μόνον ψήφου) αγνόησαν, όπως προκύπτει και από την θέση που έλαβαν τα μέλη του ΕΡΣ που μειοψήφισαν, γεγονότα όπως, ότι στα ρεπορτάζ του το Mega παρέθεσε δημοσιεύματα άλλων ελληνικών εντύπων, όπως της Εφημερίδας των Συντακτών, αλλά και ξένων Μέσων Ενημέρωσης, με βαρείς τίτλους, όπως το Spiegeld, το Politico και άλλα.

Επίσης, ότι στα επίμαχα ρεπορτάζ για ένα τόσο σοβαρό από θεσμικής και πολιτικής πλευρά ζήτημα, όπως οι υποκλοπές, οι φράσεις «φέρεται», «εμφανίζεται» και άλλες, ήταν δηλωτικές της τήρησης εκ μέρους του σταθμού της απόστασης που χωρίζει την ελευθερία του Τύπου σε βαρύνουσας σημασίας ζητήματα και τις επιφυλάξεις που επιβάλλονται από την ανάγκη προστασίας της προσωπικότητας των εμπλεκομένων.

Μετά ταύτα, οι επικρίσεις νομικών για τις αποφάσεις του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου με την επιβολή προστίμου στο Mega υπήρξαν έντονες, στη λογική της αυθαίρετης αξιολόγησης των δημοσιογραφικών δεδομένων και της παραβίασης των κόκκινων γραμμών που έχει θέσει το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Να σημειωθεί ότι στο ΕΡΣ είχε προσφύγει ο Γρηγόρης Δημητριάδης, που κατείχε νευραλγική θέση στο Μέγαρο Μαξίμου και απομακρύνθηκε όταν έσκασαν οι καταγγελίες για τις υποκλοπές. Από τις 13 καταγγελίες του το κανάλι απαλλάχθηκε σε έξι από αυτές και σε άλλες του επιβλήθηκε πρόστιμο συνολικά 90 χιλιάδες ευρώ είτε με οριακή πλειοψηφία μίας ψήφου είτε ομόφωνα.

Τελικά ό,τι κι αν αποφασίζει το Στρασβούργο κάποιοι δεν διαβάζουν τις αποφάσεις του, ούτε μετρούν πόσο αυτές μετρούν στην Ευρώπη και σε βάρος της χώρας…


Πηγή   https://www.tovima.gr/2025/02/19/dikaiosyni/i-eleytheria-tou-typou-kai-oi-ypoklopes/